1. mesto  Weis Lara_OŠ Križevci

Rezultati ustvarjalnega natečaja Skrivnosti gozdov ob Muri

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. V spodaj prikazanih nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode.

Vsak poslan paket izdelkov je bil unikaten – in vsak je zbudil neštete, včasih potisnjene, a vedno prijetne občutke raziskovalcem gozdov. Mnoge likovne tehnike, ki so se jih otroci poslužili, so navdušenje še stopnjevale. Vsak natečaj pa se mora zaključiti z izborom – najzanimivejših, najzgovornejših, naj….  izdelkov.

Strokovna komisija v sestavi: Marjanca Jemec Božič (akademska slikarka in znana ilustratorka), dr. Petra Draškovič Pelc (Ars naturae, fotografinja) in dr. Lado Kutnar (raziskovalec na Gozdarskem inštitutu in amaterski fotograf) je izmed 63 del izbrala po 5 likovnih del za vsako triado OŠ , ki so po umetniški, domišljijski in izrazni moči najbolj izstopala in jih razporedila od 1 do 5 mesta:

Nagrajena dela I. triade:

Nagrajena dela II. triade:

Nagrajena dela III. triade:

VSEM NAGRAJENCEM ISKRENE ČESTITKE IN HVALA ZA PRELEPE IZDELKE!

Zakulisje končnega izbora nagrajencev

Izdelki mladih ustvarjalcev v prvih dveh triadah so narisani z otroško srčnostjo, preprosto, še brez zunanjih vplivov. Učencem tretje triade je pomembna estetska kvaliteta, problem svetlobe in sence, barva, poetični poudarek, kompozicija, likovno izčiščen svet in predvsem želja po lastnem izražanju.

Marjanca Jemec Božič (akademska slikarka in znana ilustratorka)

Otroci doživljajo naravo s srcem in v prispelih likovnih delih se čuti njihova energija ustvarjalnosti, poti kreativnega izziva, krila domišljije, a pri tem ne izgubijo pristne otroške prisrčnosti.

Dr. Petra Draškovič Pelc (ARS NATURAE – fotografija, turizem in razvoj)

Izbor del prispelih na likovni natečaj ‘Skrivnosti gozdov ob Muri’ je v polni meri nakazal tudi na zavedanje mladih ljudi o izjemni pestrosti življenja v Muri in ob njej ter o njegovem pomenu za našo sedanjost in prihodnost. “

Dr. Lado Kutnar (raziskovalec na Gozdarskem inštitutu in amaterski fotograf)

 

NAGRADE ZA AVTORJE

Vsi izbrani izdelki bodo po pošti prejeli priznanja.

Na dogodku BioBlitz v Veržeju 10.6.2016 ob 16h prva tri najboljša dela v vsaki triadi prejmejo še zanimive praktične nagrade, ki jih podeljujeta projekt GoForMura in Gozdarski inštitut Slovenije. Avtorji, mentorji in sorodniki vabljeni na ta zanimiv družaben, izobraževalni in doživljajski dogodek!

PRIHAJAJOČE RAZSTAVE DEL

Junija 2016 bo razstava gostovala v Veržeju, avgusta 2016 v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, septembra 2016 pa na Gozdarskem inštitutu Slovenije, potovala pa bo tudi po OŠ v Prekmurju. O natančnih lokacijah razstav vas bomo obveščali na strani projekta GoForMura in prek lokalnih medijev.

Rezultati natečaja in z njim povezane informacije o prevzemu nagrad bodo od 22. marca 2016 – Svetovni dan voda objavljene na spletnih straneh projekta GoForMura (goformura.gozdis.si) in Gozdarskega inštituta Slovenije (www.gozdis.si).

 Vljudno vabljeni na eno od razstav v Prekmurju ali na Gozdarskem inštitutu Slovenije!