Brošura_naslovnica

V poplavne gozdove ob Muri vas vodi tudi brošura

Ena izmed pomembnejših tematik v slovenskem gozdarstvu in načrtovanju je ohranjanje gozdnih območij Natura 2000. Predmet aktivnega upravljanja so velik prostorski obseg območij Natura 2000, številne nove načrtovalske, raziskovalne in podatkovne zahteve ter tudi omejitve gospodarjenja z gozdovi.

Marko Kovač, vodja projekta

Vabljeni k ogledu:

Prenesi (PDF, 2.27MB)

GoForMura barvni web

Srečno Novo leto 2017

voscilo_lezece2017

Zahvaljujemo se projektnim partnerjem, sodelavcem in javnosti, ki ste sodelovali z nami v 2015 in 2016!

Če vas bo pot zanesla v Prekmurje, vas bodo tudi po 2016 v Murski šumi in Gornji Bistrici pričakale informativne table projekta z zanimivimi informacijami o našem delu.

Če pa potrebujete dodatne informacije, se lahko sprehodite po SPLETNI STRANI PROJEKTA ali pa nas kontaktirate preko SOCIALNIH OMREŽIJ.

 

Hvala za sodelovanje in na snidenje še kdaj – nekje ob Muri, pod krošnjami ali ob ustvarjalni mizi!

Razprava

Zaključek projekta v Radencih

Na zaključnem dogodku 29.11.2016 so predavatelji iz Slovenije predstavili rezultate dvoletnega dela v študijskih območjih Murska šuma in Gornja Bistrica, vabljeni predavatelji iz Avstrije, Nemčije in Italije pa njihove načine upravljanja območij Natura 2000 in delo z javnostmi.

Dogodka se je udeležilo nad 60 ljudi, ki so z zanimanjem prisluhnili kar 14 predavanjem o raziskavah v poplavnih hrastovo-jesenovo-brestovih gozdovih in obrečnih vrbovjih, jelševjih in jesenovjih ob Muri.

Zahvaljujemo se vsem, ki so v preteklih dveh letih sodelovali na naših delavnicah in aktivnostih.

Brez vas projekt ne bi živel!

Predstavitve si lahko ogledate  TUKAJ.

Publikacija projekta GoForMura je dosegljiva TUKAJ.

 

Nekaj foto utrinkov z dogodka pa podajamo spodaj:

 

Delovni tudi bobri? … res so in ujeli smo jih na film! Večkrat 🙂

 

 

 

 

dsc_0972

Aktivnost bilateralnega sodelovanja v okviru EGP (SI02) na Norveškem

Dve raziskovalki Gozdarskega inštituta Slovenije sta v zadnjem tednu oktobra 2016 potovali po Norveški.

Gozdarski muzej v Elverumu letno obišče 100.000 ljudi.

Poleg aktivne udeležbe na enajsti mednarodni konferenci o bioekonomiji in gozdni pedagogiki v Biriju, sta se srečali tudi s predstavniki gozdarstva in lovstva v okrožju Stange blizu Hamarja ter z vodjo šole na prostem (HamarNatureSchool). Obiskali sta nacionalni muzej gozdarstva, lovstva in ribištva in se seznanili z njihovimi pristopi gozdne pedagogike.

img_8032

Hamar Nature School letno izobražuje 25.000 otrok.

 

Pri načrtovanju te službene poti je bilo treba poskrbeti, da so učinki in rezultati del. obiska na Norveškem prispevali k ciljem in učinkom programskega področja ter prispevali k bilateralnim kazalnikom programa (izmenjava 2 žensk med R Slovenijo in Norveško; internetne objave na spletnih medijih partnerjev v SLO in NOR; vsaj 1 objava v strokovni gozdarski reviji; prenos dobrih praks in znanj v SLO; vzpostavljena in strokovna mreža med institucijami iz Slovenije in Norveško).

Kratek opis glavnih 3 aktivnosti:

  1. Sodelujoči raziskovalki sta se na konferenci “Bioeconomy and forest pedagogics” predstavili z 2 aktivnostima v povezavi z gozdno pedagogiko, ki sta bili razviti v okviru GoForMura. Delo Gozdarskega inštituta in Gozda eksperimentov sta predstavili na Tržnici idej.
  2. Srečali sta se z lokalnimi strokovnjaki s področja lovstva in gozdarstva in si ogledali primere dobrih praks povezanih z upravljanjem populacij bobra in načinov zmanjševanja oziroma preprečevanja konfliktnih situacij med bobrom ter človekom na območju okrožja Stange, 150 km severno od Osla.
  3. Obiskali sta Hamar Nature School in se seznanili z načini učenja v gozdnih šolah in vrtcih na Norveškem. Sodelovali sta pri izvedbi pedagogike na prostem in delu z otroci s posebnimi potrebami. Z vodjo šole sta predelali logistiko učenja na prostem in medpredmetno poučevanje.

Menimo, da je bila izmenjava raziskovalk med Slovenijo in Norveško izjemno uspešna in da se bodo pozitivni učinki kazali še v marsikateri drugi aktivnosti Gozdarskega inštituta Slovenije.

dsc_1006

Fantastic tree – inštalacija izjemne pedagoške vrednosti v muzeju v Elverumu.

Zahvaljujemo se Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko za možnost obiska Norveške v okviru Sofinanciranja aktivnosti bilateralnega sodelovanja v okviru Programa finančnega mehanizma EGP in Programa norveškega finančnega mehanizma in Erasmus+ projekta Green Learning Environments – Taking advantage of the stimulants in green environments for non-formal learning with children with mental disabilities and learning disorders (Green Learning Environments (GLE)) #GreenLearningEnvironments.

Intervju z vodjo Hamar nature School, objavljen v ŠOLSKIH RAZGLEDIH, januar 2017

 

5. mesto  Kurbus Rebeka_OŠ Beltinci

O likovni razstavi tudi v Gozdarskem vestniku

Po vrsti razstav v Prekmurju se likovna razstava GoForMura predstavlja tudi bralcem edine slovenske strokovne revije za gozdarstvo.

V rubriki Gozdarstvo v času in prostoru lahko na treh straneh opazujete in doživljate gozd ob Muri skozi otroške oči.

Vas mika ogled razstave v živo?

15. novembra bo nagrajenih 15 del in še nekaj dodatnih razstavljenih na Gozdarskem inštitutu Slovenije v okviru večjega dogodka za širšo javnost  “Z bukvo pod bukve”.

29. in 30. novembra bo razstava del zaključne konference v Radencih.

Decembra 2016 pa se seli v prostore Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki so s Programom Finančnega mehanizma EGP 2009–2014 naši financerji.

 

Prizorišče zaključne konference

Zaključna konferenca projekta bo v Radencih

Projektni partnerji vas vabimo na zaključno druženje z raziskovalci projekta GoForMura.

Izvedli smo že večino projektnih aktivnosti v Murski šumi in Gornji Bistrici in rezultate želimo deliti z vami.

Delavnica za širšo javnost bo potekala v kongresni dvorani Radin v Radencih, 29. novembra 2016 s pričetkom ob 09:00,

(registracija bo možna že od 8.30 naprej).

radenci_kongresna-soba_web

Dopoldne bomo prisluhnili tujim vabljenim predavateljem s področja upravljanja varovanih gozdnih območij in sodelovanja z javnostjo. Sledile bodo predstavitve rezultatov projekta slovenskih projektnih sodelavcev. Likovno razstavo Skrivnosti gozdov ob Muri in rezultate nekaterih dejavnosti na terenu si boste lahko tekom dneva ogledali na postrih ter na koncu prisluhnili predstavitvi osnutka načrta upravljanja z izbranimi območji Natura 2000.

V razpravi bo čas za mnenja deležnikov in kritično oceno osnutka upravljavskega načrta.

Če želite biti del naše konference, vas vabimo k čimprejšnji PRIJAVI.

Vabljeni v Pomurje!

Program konference (z dne 28. 11. 2016)

 

5. mesto  Krajnc Zala_OŠ Veržej

Center DUO v Veržeju gosti četrto razstavo likovnih izdelkov GoForMura

Slike prelepe likovne razstave Skrivnosti gozdov ob Muri meseca septembra 2016 gostujejo v centru DUO v Veržeju. Poleg slik si lahko ogledate tudi prelepe fotografije natečaja ZRSVN, ki so nastale za BioBlitz 2016.

V rokodelskem in turističnem centru DUO je postavljena četrta izmed razstav likovnih izdelkov GoForMura, ki so jih od oktobra 2015 do marca 2016 izdelovali učenci za ustvarjalni natečaj GoForMura.

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. Na razstavi, ki se vije po stopnišču centra DUO lahko v 15 nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode. Razstava že četrti mesec potuje po Prekmurju in Prlekiji, virtualno pa si izdelke lahko ogledate TUKAJ.

Razstava prihaja v novembru 2016 v Ljubljano na Gozdarski inštitut Slovenije, kjer bo predstavljala del večjega dogodka – promocije Priročnika za učenje in igro v gozdu.

Več informacij sledi v naslednjih tednih!

Vabljeni k ogledu!

slike rasztava knjiznica

Skrivnosti gozdov ob Muri v knjižnici Murska Sobota – tretja razstava likovnih izdelkov

Slike prelepe likovne razstave Skrivnosti gozdov ob Muri meseca avgusta 2016 gostujejo v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Razstava že tretji mesec potuje po Prekmurju in Prlekiji, virtualno pa si izdelke lahko ogledate TUKAJ.

V PIKŠ Murska Sobota je postavljena tretja izmed razstav likovnih izdelkov GoForMura, ki so jih od oktobra 2015 do marca 2016 izdelovali učenci za ustvarjalni natečaj GoForMura.

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. Na razstavi v PIKŠ Murska Sobota lahko v 15 nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode.

slike knjiznica

Razstava se septembra seli v Veržej v center DUO, kasneje pa prihaja na Gozdarski inštitut Slovenije.

Vabljeni k ogledu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ste nas opazili med anketiranjem v Murski Soboti ali Lendavi?

V teh dneh poteka v Prekmurju ob Muri drugi del anketiranja za splošno javnost in za lastnike gozdov.

Z vprašalnikom želimo ugotoviti raven podpore javnosti izvajanju naravovarstvenih ukrepov v območjih Gornje Bistrice in Murske šume, ki sta zaradi obsežnih poplavnih gozdov pomembni naravni zatočišči za bobra in vidro, številne vrste hroščev, dvoživk in ptic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vsak sodelujoči poleg naše globoke zahvale prejme tudi gozdarsko literaturo za sproščeno poletno branje.

Označevanje dreves

Označitev habitatnih dreves v obeh študijskih območjih končana

V preteklih mesecih so projektni partnerji Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije OE Murska Sobota izvedli popis in analizo mrtvega lesa ter izbor in označitev habitatnih dreves (potencialnih ekocelic) na več kot 600 ha.

Več sodelavcev se je s pomočjo podatkov iz stalnih vzorčnih ploskev premikalo po gozdnatih območjih ob Muri in na podlagi kriterijev objavljenih v Priročniku za popis izbranih habitatnih tipov (2015, str 9-10) so določili potencialne ekocelice oz. habitatna drevesa. V kolikor vas priročnik zanima, nas lahko kontaktirate na oddelek.nmgk@gmail.com.

V Murski Šumi so izbrali 30 habitatnih dreves, v Gornji Bistrici pa 14.

Kaj je habitatno drevo?

Lahko je živo ali mrtvo drevo, naseljeno z glivami ali živalmi. Taka drevesa so polna dupel, votlin ali gnezd, so večja od sosednjih dreves in nenavadnih oblik. Če imajo drevesa v krošnji suhe veje ali so brez skorje na deblu, drevesa z bulami in prevrnjena ali izruvana drevesa so lahko habitatna drevesa. Dimenzija debla (prsne premer) v primeru debelih vrb v poplavnih gozdovih ni bila najbolj optimalen znak, vendar smo jo ravno tako upoštevali.

Podatki o popisu odmrle lesne biomase:

odmrli les_podatki 2016

odmrli les_podatki_hrošči 2016

 

 

vrbovje

Tematska številka Proteusa Mura je izšla!

Sodelavci projekta GoForMura Aleksander Marinšek, Andraž Čarni, Lado Kutnar in Špela Planinšek so sodelovali pri pripravi prelepe tematske številke revije Proteus. Njihov prispevek govori o gozdovih vzdolž reke Mure, ki so eni naših najobsežnejših poplavnih gozdov in eni najbolje ohranjenih poplavnih gozdov v Sloveniji.

Ampak… na srednji in dolgi rok se vse bolj zdi, da se gozdovi ob Muri spreminjajo in izgubljajo sedanjo sestojno in vrstno zgradbo, pa če nam jo to všeč ali ne.

Več lahko preberete v članku Pomembni, a močno ogroženi poplavni gozdovi ob Muri.

 

5. mesto  Krajnc Zala_OŠ Veržej

Druga razstava likovnih izdelkov natečaja Skrivnosti gozdov ob Muri v Veržeju

Na TEJ POVEZAVI si lahko ogledate slike prelepe likovne razstave Skrivnosti gozdov ob Muri, ki v OŠ Veržej gostuje meseca junija 2016. Na BioBlitzu (10.6.2016) so bili izbrani izdelki nagrajeni z nagradami Gozdarskega inštituta in projekta GoForMura.

V OŠ Veržej je postavljena druga izmed razstav likovnih izdelkov GoForMura, ki so jih od oktobra 2015 do marca 2016 izdelovali učenci za ustvarjalni natečaj GoForMura.

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. Na razstavi v OŠ Veržej lahko v 15 nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode.

DSC_3675

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sledite nam na FB GoForMura in spletnih straneh GoForMura, kjer vas bomo o poteku razstav redno obveščali.

3. mesto  Divjak Lucija_OŠ Križevci

GoForMura podelila nagrade na BioBlitzu

Dragi likovni ustvarjalci!!

v petek 10.6.2016 ob 16h smo na osrednji slovesnosti podelili praktične in sladke nagrade vsem nagrajenim izdelkom Likovnega natečaja Skrivnosti gozdov ob Muri!!

 

PRIHAJAJOČE RAZSTAVE DEL

Junija 2016 bo razstava gostovala v OŠ Veržej, avgusta 2016 v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, septembra 2016 v centru DUO Veržej, oktobra 2016 pa na Gozdarskem inštitutu Slovenije.

O natančnih lokacijah razstav vas bomo obveščali na strani projekta GoForMura in prek lokalnih medijev.

Rezultati natečaja in z njim povezane informacije so od 22. marca 2016 – Svetovni dan voda objavljene na spletnih straneh projekta GoForMura (goformura.gozdis.si) in Gozdarskega inštituta Slovenije (www.gozdis.si).

 Vljudno vabljeni v Veržej in na kakšno od razstav v Prekmurju ali na Gozdarskem inštitutu Slovenije!

mms_20160518_071705

Prva razstava likovnih izdelkov natečaja Skrivnosti gozdov ob Muri

Učenci in starši!

Vljudno vabljeni na ogled prelepe likovne razstave Skrivnosti gozdov ob Muri, ki bo v OŠ Križevci pri Ljutomeru gostovala do 9.6.2016. Kasneje se razstava seli na velik prireditveni prostor dogodka BioBlitz v Veržej. Na tem  dogodku (10.6.2016) bodo nagrajeni izdelki na osrednji slovesnosti prejeli nagrade Gozdarskega inštituta in projekta GoForMura.

V OŠ Križevci je postavljena prva izmed razstav likovnih izdelkov GoForMura, ki so jih od oktobra 2015 do marca 2016 izdelovali učenci za ustvarjalni natečaj GoForMura.

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. Na razstavi v OŠ Križevci lahko v 15 nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode.

Mnenja strokovne komisije si lahko ogledate spodaj:

Prenesi (PDF, 2.06MB)

Sledite nam na FB GoForMura in spletnih straneh GoForMura, kjer vas bomo o poteku razstav redno obveščali.

DSC_2498

Delavnica za širšo javnost na Srednji Bistrici – predstavitve

Na mednarodni Dan Zemlje, 22. aprila, je na Srednji Bistrici ob Muri potekala druga delavnica projekta GoForMura za širšo javnost »Vključevanje deležnikov v izdelavo upravljavskih načrtov za izbrani območji Natura 2000 ob Muri«. Delavnice se je udeležilo prek 50 ljudi, ki so prihajali iz Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta Slovenije,  Inštituta za ohranjanje naravne dediščine LUTRA, Zavoda za varstvo narave OE MB, urbarialnih skupnosti ter Gozdnega in lesnega gospodarstva Murska Sobota,  Centra za kartografijo favne in flore in JZ Krajinski park Goričko. Prišli so tudi predstavniki lovskih in čebelarskih društev ter DOPPSa, Zveza društev Moja Mura ter prebivalci in lastniki gozdov iz Prekmurja in Prlekije.

Raziskovalci Gozdarskega inštituta Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije in Inštituta LUTRA so zbranim predstavili dosedanje rezultate terenskega dela na projektnih območjih v Murski Šumi in Gornji Bistrici.

Na tej povezavi so na voljo vse predstavitve strokovnjakov in sodelavcev projekta GoForMura.

Upamo, da boste prek njih izvedeli veliko zanimivega o našem delu v poplavnih gozdovih ob Muri.

Sledite nam tudi na Facebooku GoForMura.

DSC_1170

Delavnica »VKLJUČEVANJE DELEŽNIKOV V IZDELAVO UPRAVLJAVSKIH NAČRTOV ZA IZBRANI OBMOČJI NATURA 2000 OB MURI«

DSC_1290Projektni partnerji vas vljudno vabimo na drugo delavnico o participativnem upravljanju z izbranima gozdnima območjema Natura 2000 v Prekmurju, Murska šuma in Gornja Bistrica.

Delavnica za širšo javnost pod okriljem projekta »GoForMura« bo potekala v Srednji Bistrici (dnevni bar Tropicano), na Dan Zemlje, 22. aprila 2016 s pričetkom ob 09:30 (registracija bo možna že od 9.00 naprej).

Kratki predstavitvi dosedanjih rezultatov projekta in osnutka načrta upravljanja z območji Natura 2000 bo sledila participativna delavnica. Načrt upravljanja mora biti usklajen z deležniki prostora, zato pričakujemo vaše sodelovanje v razpravi, ki bo sledila vsebinskemu sklopu.

V drugem delu delavnice bo torej poudarek na zbiranju mnenj, potreb, želja deležnikov in kritični oceni osnutka upravljavskega načrta.

Prenesi (PDF, 798KB)

Vabljeni!

Objava v medijih

4. mesto  Borovič Vita_OŠ Križevci

7. april, Mednarodni dan bobra

Po nekaterih zapisih smo Slovenci zadnjega bobra pokončali leta 1643. Obstaja sicer verjetnost, da se je naš največji avtohtoni glodavec skrivoma uspel  prebiti vse do 18. stoletja. Vendar slednje ne spremeni dejstva, da se je v preteklosti sobivanje s človekom v Sloveniji zanj slabo končalo.

DANES:  Sobivanje človeka in bobra – 2. poskus.

Leta 1998 bobri prestopijo državno mejo s Hrvaško in ponovno naselijo naše vodotoke. Začetno navdušenje nad njegovo vrnitvijo se s porastom številčnosti začne mešati z nejevoljo. Bober je ena redkih, če ne edina vrsta, ki lahko pri urejanju prostora konkurira človeku. Z gradnjo jezov in podiranjem dreves prinaša številne prednosti pa tudi spremembe nad katerimi nismo vedno najbolj navdušeni.

bober

 

Mednarodni dan bobra je posvečen osveščanju javnosti o pomenu in vlogi vrste v naravi. Države organizirajo terenske oglede bobrovih nahajališč, predavanja, delavnice za najmlajše in druge dejavnosti. Pomemben del izobraževanja so tudi aktivnosti, ki pripomorejo k zmanjševanju ali preprečevanju konfliktov z bobrom.

V izogib učenju na lastnih napakah, je sodelovanje z državami, ki imajo že bogato tradicijo učinkovitih rešitev za trajnostno sobivanje človeka z bobrom vsekakor smiselno. S tem namenom je v mesecu marcu Slovenija v okviru projekta GoForMura gostila svetovno znanega strokovnjaka za bobre, Duncan Halleya, ki prihaja z Norveške. Opozoril je, da je potrebno k upravljanju s populacijami bobra pristopiti čimprej in v proces aktivno vključiti lastnike gozdov.

Samo čas bo pokazal kako uspešni bomo pri ponovnem poskusu sobivanja z bobrom. V obliki peščene ure izklesana drevesna debla pa naj bodo v opomin, da čas neusmiljeno teče.

Saša Vochl, raziskovalka na Gozdarskem inštitutu

Razgibajmo možgančke.

1. mesto  Weis Lara_OŠ Križevci

Rezultati ustvarjalnega natečaja Skrivnosti gozdov ob Muri

Z ustvarjalnim natečajem projekta GoForMura smo želeli otroke spodbuditi k opazovanju in doživljanju gozda, ki jih obkroža. Mlade raziskovalce in ustvarjalce smo spodbujali k odkrivanju zanimivih habitatov vseh vrst živali in rastlin, malih in velikih, ki živijo v gozdovih ob reki Muri. V spodaj prikazanih nagrajenih izdelkih vidite, katere podobe navdušijo otroške oči, ko opazujejo tesni preplet dreves, živali in vode.

Vsak poslan paket izdelkov je bil unikaten – in vsak je zbudil neštete, včasih potisnjene, a vedno prijetne občutke raziskovalcem gozdov. Mnoge likovne tehnike, ki so se jih otroci poslužili, so navdušenje še stopnjevale. Vsak natečaj pa se mora zaključiti z izborom – najzanimivejših, najzgovornejših, naj….  izdelkov.

Preberi več

izgled obrazca za popis bolezni_Ogris_teren

Popis bolezni v študijskih območjih Murska Šuma in Gornja Bistrica

Popis bolezni za oceno ogroženosti habitatnih tipov sta julija in avgusta 2016 opravila prof. dr. Dušan Jurc in dr. Nikica Ogris iz Gozdarskega inštituta Slovenije. V nadaljevanju lahko preberete povzetek njunega dela:

Popis bolezni sva opravila po metodi nelinearnih transektov širine 5 m, tj. 2,5 m levo in desno od roba poti. Pri popisu sva upoštevala tako zdrava kot bolna drevesa, vendar samo drevesa, ki so imela prsni premer večji kot 10 cm.

Popis bolezni sva opravila s tabličnim računalnikom z operacijskim sistemom Android 4.2, diagonala zaslona 10,1″, za katerega je N. Ogris razvil namensko aplikacijo za popis bolezni po metodi nelinearnih transektov. Tablična aplikacija je vključevala interaktivno karto (grafične podlage DOF, TK25, gozdni odseki, ceste), obrazec za popis zdravih dreves (beleženje lokacije in drevesne vrste) in obrazec za popis bolnih dreves (beleženje lokacije, drevesne vrste, bolezni, prizadeti del, jakost poškodbe, poškodba debla, predlagan ukrep, opomba).

Preberi več

????????????????????????????????????

Prvi nasad z avtohtonim črnim topolom (Populus nigra L.) v Sloveniji

V okviru projekta GoForMura smo v mesecu decembru 2015 osnovali prvi nasad z avtohtonim črnim topolom (Populus nigra L.) v Sloveniji. Nasad smo osnovali na območju nekdanjega starejšega nasada topolovih križancev. Posadili smo 675 enoletnih sadik, ki so v višino merile od 2 m do 3,5 m. Gostota sadnje je 625 sadik / ha.

Vse sadike črnega topola, ki jih sadimo v projektu GoForMura, so vzgojili v registrirani gozdni drevesnici Gozdnega in lesnega gospodarstva Murska Sobota v Ižakovcih. Sadike so vzgojene iz potaknjencev, ki so jih pridobili iz enoletnih pokončnih odganjkov (šibe) dreves v gozdnem genskem rezervatu avtohtonega črnega topola ob reki Muri.

INFORMACIJE o pridobivanju potaknjencev za vegetativno razmnoževanje črnega topola in vzgojo sadik najdete tukaj.

Sadike topola so bile visoke 2 m.

Sadike topola so bile visoke več kot 2 m.

 

Priprava sadik za prevoz v Mursko šumo

Priprava sadik za prevoz v Mursko šumo

 

Preberi več

DSC_2157

Populacija bobra v Murski šumi narašča

V pomladi 2016 smo pospešili raziskave, ki so namenjene populaciji bobra, njegovem statusu in razvoju ter učinkom na kmetijske površine in gozdove. Pri tem nam s svojimi dragocenimi znanji pomaga tudi dr. Duncan Halley iz Norveškega inštituta za naravno dediščino NINA (več o tem), ki se je prejšnji teden z nami podal na teren ob Muri in delil z nami številne izkušnje Norvežanov, ki jih imajo z bobrom.

O obisku so poročali tudi nacionalni mediji, poudarek pa bo seveda na lokalnih medijih.

Bober je zavarovan tako na mednarodni ravni kot tudi z domačo zakonodajo. Varuje ga habitatna direktiva in je kot evropsko pomembna vrsta vključen v območja Natura 2000. V Sloveniji je uvrščen na rdeči seznam ogroženih sesalcev z oznako Ex. To pomeni, da je vrsta nekoč že živela pri nas, vendar je izumrla in je danes obravnavamo kot prizadeto vrsto. Vsekakor pa je bobrov že nekaj sto in se uspešno množijo, kar nakazujejo tudi nova bobrišča ob strmih bregovih Mure in njenih rokavov.

V okviru projekta GoForMura predvidevamo za izboljšanje habitata (življenjskega okolja) bobra izvesti sadnjo nekaterih drevesnih vrst, zato se bo že kmalu (marca in aprila 2016) sadilo sadike vrbe in topola z namenom povečevanja prehranskega habitata (brežin) za bobra. V sodelovanju z zainteresiranimi javnostmi pripravljamo tudi upravljavski načrt za dva tipa gozdov, v katerem bodo med drugim predvideni tudi ukrepi za izboljšanje stanja habitata bobra v luči varovanja vrste in zmanjševanja konfliktov zaradi bobrovega delovanja.

Odmrla biomasa glede na tip lesa_mehki listavci in trdi listavci_GornjaBistrica

Odmrla biomasa v prekmurskih gozdovih

Podajamo vam preliminarne kartne prikaze sestave in količine odmrle lesne biomase v študijskih območjih Murska šuma in Gornja Bistrica. Snemanje podatkov je potekalo v zahtevnih pogojih maja in junija 2015. Na ploskvah smo merili naslednje tipe odmrle biomase:

  • Ležeče odmrlo drevo (podrtica) je vsako odmrlo drevo, katerega kot med deblom in tlemi je manjši od 45o; drugače je to stoječe odmrlo drevo (sušica).
  • Stoječe odmrlo drevo (sušica).
  • Panj (štor) je del drevesa, ki po sečnji ostane na mestu, kjer je raslo drevo.
  • Štrcelj je stoječi odlomljeni del debla drevesa (sušica ali podrtica brez vej).
  • Kos je vsak večji lesni kos ali del drevesa, ki presega določene minimalne dimenzije (L ≥ 0,5 m).

Več o načinu meritev odmrle biomase na terenu lahko preberete v priročniku Monitoring gozdov…(Kovač in sod.,2014).

Priročnik vam na povpraševanje tudi pošljemo.

 

sušenje jelše_Jurc

Zakaj se sušijo črne jelše ?

V Prekmurju (Črni log) smo gozdarji l.2015 opazili obširna sušenja jelševih gozdov. Z raziskavo na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo ugotovili, da je sušenje povzročila jelševa fitoftora (glivolika alga). Dolgotrajne poplave so zmanjšale odpornost jelševih dreves in plavajoče zoospore jelševe fitoftore so okužile velike površine jelševih gozdov. Priporoča se čimprejšnji posek okuženih dreves jelše (Alnus glutinosa) in premislek o tem ali bi zasnovali nekoliko bolj mešane sestoje (z vrbami, vezom, brestom, čremso…), če bodo take poplave pogoste.
Več informacij najdete  v poročilu Gozdarskega inštituta Slovenije.

Prenesi (PDF, 1.27MB)


Ogled filma o jelšah: http://4d.rtvslo.si/…/gozdovi-slovenije-dokumenta…/169752080

ozkotirna železnica_MŠ

Med delom naleteli na 60 m dolg ostanek trase ozkotirne gozdne železnice

Ko smo novembra 2015 v okviru projekta GoForMura na študijskem območju v Murski šumi zakoličevali, označevali in pripravljali sadilno površino za sadnjo črnega topola, smo naleteli na okoli 60 m dolg ostanek trase ozkotirne gozdne železnice!

Za izkoriščanje 3300 ha gozdov so pričeli leta 1917 graditi gozdno železnico s tirno širino 76 cm od železniške postaje v Lendavi (kjer so pripravili tudi lesno skladišče) proti Bogojini. Celotna dolžina preprosto in poceni grajene proge, prirejene za parno vleko je bila 26,4 km. Celotno zgodbo o tem kaj nam razkrivajo ostanki gozdne železnice najdete v Novičniku Berek št.5.

????????????????????????????????????

Od kje izhajajo sadike hrasta doba?

Vse sadike doba, ki smo jih posadili v projektu GoForMura, so vzgojili v gozdni drevesnici Polana, ki je v upravljanju Gozdnega in lesnega gospodarstva Murska Sobota. Sadike so bile vzgojene iz semena, ki so ga nabrali v odobrenem gozdnem semenskem sestoju doba, v katastrski občini Pince.

Gozdni semenski objekt št. 3.0104 je 36 ha velik in 110 let star sestoj drevesne vrste Quercus robur L. v Murski šumi. Raste na nadmorski višini 156 m. Z izborom že vzgojenih sadik iz tega semena smo zagotovili ustrezen izvor sadik za sadnjo v predpanonski ekološki regiji oz. ekološki podregiji Murska ravan. Seme (želod) za vzgojo sadik doba so nabrali iz vsaj 50 dreves, ki so 1-2 drevesni višini narazen. Lahko ga nabiramo ročno, z grabljenjem ali s ponjavami pod drevesi.  Za zagotavljanje stabilnosti bodočega sestoja je poleg ekološke in fiziološke ustreznosti gozdnega reprodukcijskega materiala pomembno zagotoviti tudi prenos velike naravne genetske pestrosti hrasta doba iz gozda na zasnove novega sestoja. Sadili smo 3-letne sadike z višino najmanj 80 cm. Na treh objektih smo posadili skupno 23.900 sadik hrasta doba.

Seznam vseh slovenskih gozdnih semenskih objektov najdete TUKAJ.

crnaStorklja2-Piet Munsterman

Počasi stopamo v zadnje dni leta 2015 …

Projekt GoForMura je prehodil že skoraj polovico poti in postal bogatejši za nova znanja, doživetja, prijateljstva. Še več pa pričakujemo od leta 2016, ko se bo že bližal cilju.

Hvala vsem, ki ste in boste tudi v prihodnje prispevali k uresničitvi zastavljenih nalog.

voscilnica_2016_1

VIR: Galerija Srečišče Glasbena delavnica za otroke

LIKOVNI NATEČAJ “SKRIVNOSTI GOZDOV OB MURI” vabi k sodelovanju

Dobra in inovativna okoljska vzgoja otrok je eden izmed rezultatov projekta GoForMura. Skupina sodelavcev Oddelka za načrtovanje in monitoring gozdov in krajine že od pomladi intenzivno deluje in ustvarja nove igre in nove učne pristope, da bi bilo učenje naravoslovja lažje, boljše, domišljeno.

Včasih pa pomaga, če se vrneš v čas, ko dreves in reke še nisi gledal zgolj skozi centimetre, kubike, čistočo, nevarnost, ustreznost rastišču.

In te vtise želimo zajeti z LIKOVNIM NATEČAJEM “SKRIVNOSTI GOZDOV OB MURI”! Pomagajte nam osvežiti podobe prekmurskih obvodnih gozdov, dobrav in močvirij – skozi otroške oči.

Likovna dela se zbirajo od danes, 20. oktobra 2015, do vključno 1. marca 2016 na naslovu:

Gozdarski inštitut Slovenije, Večna pot 2, 1000 LJUBLJANA
s pripisom Likovni natečaj “GoForMura”

Potek likovnega natečaja:

  • 20.10.2015 – pričetek zbiranja likovnih del
  • 1.3.2016 – zadnji rok za oddajo likovnih del in zaključek razpisa
  • 1.3-20.3. 2016 – strokovni izbor
  • 22.3.2016, mednarodni dan voda – objava rezultatov natečaja, razstava in podelitev nagrad in priznanj v  Prekmurju

 

IMG_2940

Uspešen zaključek delavnice projekta GoForMura za širšo javnost

Objava in fotografije iz delavnice (vir: Pomurec.com)

Objava o rezultatih delavnice (vir: Večer)

Facebook objava o dogodku (vir: FB)

Vabilo z dne 29.09.2015

Spoštovani sledilci projekta GoForMura in vsi, ki vas zanima razvoj gozdnatih območij Natura 2000 v Prekmurju!

 V Lendavi bo 13.-14. oktobra 2015, pod okriljem projekta GoForMura, potekala delavnica za širšo javnost

»UPRAVLJANJE Z IZBRANIMI GOZDNIMI OBMOČJI NATURA 2000 OB MURI«.

Vabimo vas na dvodnevno delavnico o upravljanju z območjema Natura 2000 v Prekmurju – Mursko šumo in Gornjo Bistrico. Na srečanju bomo predstavili različne vidike pri pripravi načrta upravljanja z živalstvom in rastlinstvom gozdnatega območja Natura 2000.

Preberi več

Trosišča javorovega raka na deblu (foto: Jurc D.)

Popis aktualnih bolezni dreves v Prekmurju zaključen

Na testnih območjih Gornje Bistrice in Murske šume je potekal terenski popis bolezni dreves.

V terenskem popisu aktualnih bolezni na gozdnem drevju, ki se je intenzivno začel julija 2015, sta sodelavca Gozdarskega inštituta Slovenija, dr. Nikica Ogris in dr. Dušan Jurc, popisala množico bolezni. Površina monitoringa je bila nad 600 ha, skupna dolžina popisnih transektov pa nad 30 km.

Eutypella parasitica - javorov rak - Jurc

Izgled javorovega raka na deblu maklena (foto: Jurc D.)

Preberi več

Bela vrba je ena od najvidnejših nosilk obvodnih sestojev

Terenski popis obmurskih gozdov v številkah

Od 26.5. do 17.6. 2015 je na testnih območjih Gornje Bistrice in Murske šume potekal popis dveh gozdnih habitatnih tipov (GHT): poplavnih hrastovo-jesenovo-brestovih gozdov in obrečnih vrbovij, jelševij in jesenovij. Za določanje sedanjega stanja so bili uporabljeni razpoložljivi gozdarski terenski podatki in karte ter dosedanji popisi vrst. Z vzorčno metodo smo na terenu preverjali in dopolnjevali dendrometrijske oz. strukturne kazalce (drevesna sestava, razvojna faza in starost sestoja, način dosedanjega gospodarjenja, prisotnost vodnih teles, osutost dreves…); šteli smo tanko živo drevje (mladje); popisovali smo dimenzije in stanje odmrle lesne biomase (panjev, štrcljev, sušic, lesnih kosov) ter habitatnih (debelih, posebnih) dreves. Metodologija popisa je povzeta in prirejena po priročniku: Monitoring gozdov in gozdnih ekosistemov: priročnik za terensko snemanje podatkov (Kovač in sod., 2014). Končni rezultati popisa bodo objavljeni kmalu.

 

Nekaj zanimivosti o popisu:

  • v popisu je sodelovalo 17 različnih oseb (GIS, ZGS)
  • popisanih je bilo 130 ploskev in na njih 1900 dreves
  • našteli smo 23 različnih drevesnih vrst
  • najpogostejše drevesne vrste so: hrast dob, različne vrbe, ostrolistni jesen in beli gaber

    DSC_1072

    Amerikanski javor / Acer negundo – invazivka v prekmurskih gozdovih

  • povprečna starost sestojev je okoli 70 let
  • sklep sestojev je večinoma rahel in vrzelast
  • maksimalno število dreves na vzorčni ploskvi z radijem 25,23m je bilo 33
  • okoli 7% sestojev je v obnovi (naravni ali umetni)

    DSC_0888

    Na 3/4 ploskev smo naleteli na vodo.

  • na cca 75% ploskev je bilo prisotno vodno telo (tekoča ali stoječa voda, mrtev rokav=berek, močvirje)

 

GOFORMURA_MREZA_AZURNA_GB_mala

Mreža ploskev za kartiranje gozdnih habitatnih tipov, popis mrtvega lesa in habitatnih dreves

Obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja in poplavni hrastovo-jesenovo-brestovi gozdovi v Murski šumi in Gornji Bistrici sta glavna habitatna tipa, ki ju obravnava projekt GoForMura. V terenskih popisih, ki so se intenzivno začeli junija 2015, bomo sodelavci iz Gozdarskega inštituta Slovenija in Zavoda za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota, popisali 130 ploskev z radijem R = 12,61 m oz. R = 25,23 m (habitatna drevesa).

Izgled začetnega popisnega obrazca: Preberi več

DSC_0875

Terensko delo ob Muri v polnem razmahu

Na študijskih območjih Murska šuma in Gornja Bistrica se je v preteklem tednu začelo intenzivno obdobje popisovanja terenskih značilnosti habitatnih tipov “Obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja” in “Poplavni hrastovo-jesenovo-brestovi gozdovi”.

Na terenu so terenske ekipe iz Gozdarskega inštituta in Zavoda za gozdove Slovenije, katerih naloga je zbrati dendrometrijske podatke o sestojih, obnoviti evidence o habitatnih tipih in preveriti strukturne kazalce kot sta količina mladovja in odmrle biomase. Vsako popisano drevo bo ocenjeno tudi z vidika ustreznosti za habitatno drevo.

Osnovnemu popisu bo sledil še popis bolezni, škodljivcev ter invazivnih vrst. MŠuma_DOF

GBistrica_DOF

Naravoslovni dan v Beltincih, Dan mladosti 2015

Gozdarski inštitut je poživil Beltinski park

Gozdarski inštitut Slovenije je v okviru projektov GoForMura ter Life+ LifeGenMon izvedel delavnico, ki je 25. maja 2015 polepšala Dan mladosti kar 64 otrokom OŠ Beltinci.

Skupaj smo opazovali in opisali različne življenjske prostore rastlin in živali Prekmurja, opazovali odraščanje dreves, spoznali vidro in bobra ter se igrali in ustvarjali pod krošnjami dreves.

DSC_0873 DSC_0865

 Seminar je potekal v Beltinskem parku na travi, pod drevesi, ob potoku Črnec – otroci so se nadihali svežega zraka in nam na koncu poklonili še prelep pozdrav.

Pozdravni nagovor_190415

Pohod ob Muri v čast naši Zemlji uspešno izveden

V nedeljo, 19. aprila 2015, se je v okviru tradicionalnega Pohoda ob dnevu Zemlje v Ižakovcih lokalni javnosti predstavil projekt GoForMura. Srečanja se je udeležilo več kot 70 pohodnikov, ki so z zanimanjem prisluhnili opisu študijskih območij Gornja Bistrica in Murska šuma in prihodnjim aktivnostih na njih. Pohoda so se udeležili tudi predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta Slovenije, Inštituta za ohranjanje naravne dediščine LUTRA ter lokalnih turističnih društev iz Prekmurja in Prlekije.

Preberi več

sestanek

Vabilo na predstavitev projekta

Gozdarski inštitut Slovenije vas v sodelovanju s projektnimi partnerji vabi na predstavitev projekta GoForMura. Srečanje bo potekalo v Veliki dvorani Gozdarskega inštituta Slovenije na Večni poti 2 v Ljubljani in sicer v četrtek, 5. marca 2015, s pričetkom ob 9:30 uri. Zaključek je predviden ob 13:00 uri. Prvi del srečanja je namenjen vsem, ki bi […]